ajattelin blogata jotain ihan asiaakin. saan jatkuvasti kummallisia katseita ja jopa paheksuntaa jos puen pojalle päälle sisävaipan ja villahousut. tää on nyt alkanu ärsyttää ihan kauheesti.

Syy miksi mä käytän pojalla,  kestovaippoja on tullut tehtyä selväks jo moneen otteeseen joten siihen en nyt tällä kertaa takerru. miksi Liamilla on yöllä villahousut jalassa on se, että se on osoittautunu meillä ihoystävälliseks ratkaisuks, koska edes kestovaippa, jossa on PUL kuori ei pelastanu poikaparan takapuolta punotukselta, ainakaan sillon ihan pienenä.

materiaalina villa on niin hämmästyttävän loistava, että en käsitä miksi villahousuja on alettu käyttää vasta nyt? sehän on aivan loistava ratkaisu myös kertakäyttöisen vaipan päällä. (side note: yhteen kertakäyttövaippaan menee 2 dl öljyä. paljonko on 10 x 2? mitä se tekee koko vaippaiän aikana, ja paljonko sillä määrällä saa bensaa?)

 

  • Imee kosteutta tuntumatta silti märältä: Villa hylkii vettä ja on siksi hyvä materiaali ulkoiluvaatteisiin. Toisaalta sillä on hyvä kosteudenimemiskyky: se pystyy imemään kosteutta kolmasosan painostaan tuntumatta silti märältä.
  • On hyvä lämmöneristin: Kiharuutensa ja kuidun rakenteen ansiosta villa on erinomainen eristysmateriaali sekä kylmää että kuumaa vastaan. Villa säilyttää lämpimyytensä myös märkänä.
  • Joustavaa: Villakuidun venyvyys on suuri ja se palautuu entisiin mittoihinsa, siksi villatekstiilit säilyttävät mittansa.
  • Värjäytyy helposti: Valkuaisaine on helposti reagoivaa verrattuna esimerkiksi selluloosaan (puuvilla). Kestävä värjäys onnistuu helposti.
  • Ei rypisty helposti: Villa oikenee helposti käytön jälkeen. Joustavuutensa ansiosta villakankaat ovat kuitenkin muotoutuvia ja laskokset ja taitteet pysyvät hyvin.
  • On lämmön ja kosteuden avulla muovautuvaa: Muovautuvuutta käytetään hyväksi valmistettaessa huovutettuja tekstiilejä.
  • Vanuu helposti: Villatekstiilejä väärin pestäessä lämpö, kosteus ja mekaaninen käsittely aiheuttaa vanumisilmiön. Villakuidun pinnassa olevat suomut aukeavat kuidun kastuessa. Jos kuituja silloin hangataan, suomut tarttuvat toisiinsa estäen tekstiilin palautumisen alkuperäisiin mittoihinsa.
  • Puhdistuu helposti: Sisältämänsä luonnollisen rasvan vuoksi villa on likaa hylkivää ja helposti puhdistettavissa.
  • Ei ole kovin lujaa, mutta on sitkeää
  • Villa on ekologinen kuitu: Se voidaan käyttää uudelleen ja se hajoaa luonnossa. Villalumpusta saadaan repimällä raaka-ainetta, joka voidaan käyttää uudelleen muihin kuituihin sekoitettuna.
  • Paloturvallista: Kemiallisen rakenteensa johdosta villan syttymislämpötila on korkea.

 

Kosteus siirtyy sisävaipasta villakuoreen, joka pystyy imemään jopa 40% oman painonsa verran kosteutta. Villa säätelee lämpöä ja mahdollistaa ilman vaihtumisen vaipan sisällä. Villa tuntuu talvellä lämpöiseltä, mutta kesällä se on hengittävä ja viileä materiaali. Se on myös luontaisesti antibakteerinen. Villassa oleva lanoliini neutralisoi pissassa olevan ammoniakin, ja siitä johtuen pissan haju katoaa. Ammoniakki on myös yksi ihoärsytyksen aiheuttaja, joten villahousut auttavat myös pitämään vauvan ihon terveenä.
Villan ehdottomasti paras ominaisuus on sen ainutlaatuinen kyky puhdistaa itse itsensä reagoimalla ilman hapen kanssa. Jos villavaippahousut ovat kostuneet pissasta, niiden puhdistukseen riittää tuuletus. Villavaippahousut pestään villan pesuun tarkoitetulla pesuaineella. Parasta villalle on kevyt käsinpesu. Jos pesukoneessasi on hellävarainen villanpesu- tai käsinpesuohjelma, voit pestä ne myös koneessa. Kakkatahrat puhdistuvat parhaiten sappisaippualla.

 

tämän taas tekee kertakäyttövaippa:

Kertakäyttövaippa pystyy imemään 100 kertaisesti oman painonsa nestettä, johtuen sen sisältämästä natrium polyakrylaatti -kemikaalista. Kostuessaan natrium polyakrylaattirakeet muuttuvat geelimäisiksi helmiksi, ja imevät moninkertaisen määrän nestettä. Tämä sama kemikaali poistettiin tamponeista, kun sen todettiin olevan yhteydessä toksiseen sokkioireyhtymään ja allergiaan, sekä olevan tappavaa eläimille.

Natrium polyakrylaatin on todettu aiheuttavan ihoärsytystä erityisesti limakalvoille joutuessaan. Geeliä saattaakin tihkua vaipan läpi lapsen iholle, jos vaihtoväli pitkittyy. Ei ole tehty pitkäaikaisia tutkimuskia siitä, miten terveellistä on, että tämä kemikaali tulee kosketuksiin vauvan sukuelinten kanssa 24 tuntia vuorokaudessa yli kahden vuoden ajan.

Vaipat saattavat myös sisältää jäämiä dioksiinista, jota käytetään vaippavalmistuksessa. Dioksiinin on todettu aiheuttavan syöpää, maksavaurioita ja ihoärsytystä. Astmasta kärsiviä äitejä onkin kehoitettu välttämään kertakäyttövaippojen käyttämistä, koska niiden sisältämien kemikaalien on todettu aiheuttavan hiirille ärsytystä silmiin, kurkkuun ja nenään, sekä astmalle tyypillistä hengenahdistusta. Markkinoille on viimeaikoina tullut myös ekologisia kertakäyttövaippoja. Ne ovat kalliimpia, kuin merkkivaipat, mutta eivät yleensä sisällä klooria, väriaineita tai hajusteita, joten ne ovat terveellisempi vaihtoehto tavallisen kertakäyttövaipan tilalle.

 

Niin että en suostu potemaan huonoa omatuntoa meidän valinnoista.totuus on että tässä asiassa voi valita vaan kahden asian välillä: normaali elämä vastaan kemikaaleille altistaminen.